OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Przepisy

Ciasto mrożonka – kruszon według przepisu mojej mamy

19 marca 2016

Wielkanoc już za tydzień, a wy zapewne już planujecie co przyrządzić na święta. Jednym z elementów przygotowań jest pieczenie ciast. Oprócz makowców i mazurków – u mnie w domu zawsze “królowało” na stole TO ciasto. Nie ukrywam, że jest to smak z mojego dzieciństwa. Poza tym, pamiętam, że stałym rytuałem było przeszkadzanie mojej mamie w trakcie pracy i podjadanie surowego ciasta. Teraz pozostaje mi tylko czekać, aż moja córka podrośnie i zacznie mi przeszkadzać. Przepis jest prosty, a ciasto pyszne. Być może tej wersji jeszcze nie znaliście. Zachęcam do wypróbowania!

SKŁADNIKI

1 kostka masła lub margaryny do pieczenia

6 jajek

1 szklanka cukru pudru

3 szklanki mąki

1 łyżka kakao

3/4 szklanki cukru

1 mały proszek do pieczenia

3,5 łyżeczki cukru waniliowego

wiśnie

PRZYGOTOWANIE

Jeśli zamierzasz użyć mrożonych wiśni – wyciągnij je wcześniej z zamrażalnika i poczekaj aż się rozmrożą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zanim zaczniesz ugniatać ciasto – rozdziel żółtka od białek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zimne masło (margarynę) posiekaj na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Następnie dodaj: 6 żółtek, cukier, mąkę i proszek do pieczenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2016-03-19

Połącz wszystkie składniki ze sobą ugniatając ręką lub za pomocą drewnianej kuli (tak długo aż ciasto będzie się łatwo odklejać od ręki/kuli).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Następnie podziel ciasto na 3 części.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do jednej z nich dodaj kakao.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uformuj 3 kule i włóż je do zamrażalnika. Czas mrożenia: ok 1h

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nagrzej w tym czasie piekarnik do temperatury 175 stopni. Następnie wysmaruj foremkę do ciasta masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia (wtedy nie musisz już smarować foremki masłem).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po godzinie wyciągnij pierwszą kulę zamrożonego ciasta i zetrzyj je na tarce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I tak samo z kolejną warstwą – z kakao.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na brązową warstwę ułóż wiśnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Następnie ubij białka na sztywną pianę.

2016-03-191

Dodaj pianę z białek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na sam koniec zetrzyj ostatnią warstwę białego ciasta.
Czas pieczenia: ok 30 minut (na złoty kolor)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

i gotowe! SMACZNEGO :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Only registered users can comment.

  1. Przypomniałaś mi o smaku dzieciństwa! U nas często lądowało na stole, łatwy w "produkcji" :) pyszny i można robić z czymkolwiek! Mi smakował z brzoskwiniami i jabłkami z sadu dziadka <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *