Ciasto z rabarbarem i pianką

13177298_1009857405787787_3378012574391248036_n

Sezon na rabarbar rozpoczął się już na dobre. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię rabarbar w różnej postaci: w kompocie, lodach czy w cieście. Zazwyczaj piekłam ciasto ucierane, bo jest szybkie i proste. Będąc w odwiedzinach u teściów postanowiłam jednak poszukać czegoś nowego i tak znalazłam ten przepis. Oryginał znajdziecie na blogu Poezja – smakuPoniżej przedstawię wam moją wersję:

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła (200g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • łyżka kwaśnej śmietany

Pianka z rabarbarem:

  • szczypta soli
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • rabarbar
  • 2 budynie o smaku malinowym lub wiśniowym

PRZYGOTOWANIE:

Umyj i pokrój rabarbar w małe kawałki. Odetnij końcówki i liście.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Następnie posyp cukrem i dokładnie wymieszaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Połącz wszystkie składniki na ciasto. Podziel na dwie części – mniejszą i większą. Większą część zużyjesz do wylepienia dna blachy, a mniejsza posłuży na kruszonkę – włóż ją do lodówki/ zamrażalnika.

posty1

Dno blachy wylep ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika(190 stopni) na 10-15 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po upieczeniu spodu – możesz zabrać się za ubicie białek. Nie musisz się spieszyć, ponieważ trzeba poczekać aż spód wystygnie.

Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, następnie bardzo powoli dodaj cukier, później budyń i olej. Cały czas ubijaj białka na najniższych obrotach.

posty2

Piankę połóż na wystudzonym spodzie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na wierzch połóż rabarbar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na samym końcu dodaj mniejsze ciasto, które włożyłaś/łeś do lodówki/zamrażalnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni i mniej więcej ok 40 minut.

GOTOWE! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Może ci się również spodobać

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *