Sezon na rabarbar rozpoczął się już na dobre. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię rabarbar w różnej postaci: w kompocie, lodach czy w cieście. Zazwyczaj piekłam ciasto ucierane, bo jest szybkie i proste. Będąc w odwiedzinach u teściów postanowiłam jednak poszukać czegoś nowego i tak znalazłam ten przepis. Oryginał znajdziecie na blogu Poezja – smaku. Poniżej przedstawię wam moją wersję:
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- kostka masła (200g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- łyżka kwaśnej śmietany
Pianka z rabarbarem:
- szczypta soli
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 – 3 łyżki oleju
- rabarbar
- 2 budynie o smaku malinowym lub wiśniowym
PRZYGOTOWANIE:
Umyj i pokrój rabarbar w małe kawałki. Odetnij końcówki i liście.
Następnie posyp cukrem i dokładnie wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki na ciasto. Podziel na dwie części – mniejszą i większą. Większą część zużyjesz do wylepienia dna blachy, a mniejsza posłuży na kruszonkę – włóż ją do lodówki/ zamrażalnika.
Dno blachy wylep ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika(190 stopni) na 10-15 min.
Po upieczeniu spodu – możesz zabrać się za ubicie białek. Nie musisz się spieszyć, ponieważ trzeba poczekać aż spód wystygnie.
Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, następnie bardzo powoli dodaj cukier, później budyń i olej. Cały czas ubijaj białka na najniższych obrotach.
Piankę połóż na wystudzonym spodzie.
Na wierzch połóż rabarbar.
Na samym końcu dodaj mniejsze ciasto, które włożyłaś/łeś do lodówki/zamrażalnika.
Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni i mniej więcej ok 40 minut.
GOTOWE! 🙂
Jak przepysznie wygląda to ciacho <3
Dzięki 🙂