Tarta z wędzonym łososiem i szparagami

W weekend mieliśmy gości, więc postanowiłam przygotować moją ulubioną tartę z książki “Elementarz gotowania” autorstwa Izy Frycz. Tarta jest pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeśli lubicie tarty, a takiego połączenia nie mieliście okazji spróbować, to gorąco zachęcam was do wypróbowania tego przepisu. Powodzenia!

SKŁADNIKI

CIASTO:
– 30 dag mąki
– 18 dag masła
– łyżkę oliwy lub oleju
– 2 łyżki schłodzonej wody mineralnej
– szczyptę soli

NADZIENIE:
– 12-15 dag szparagów ze słoika (białych lub zielonych)
– 10 dag wędzonego łososia w plasterkach
– 30 dag gęstego jogurtu
– 2 jajka
– łyżka posiekanego koperku
– pieprz

PRZYGOTOWANIE

Przesiej mąkę i na wierzchu powstałego kopczyka zrób dołek. Mocno schłodzone masło ułóż na desce, pokrój na kawałki i włóż w dołek w mące. Następnie posiekaj je z mąką. Gdy “tłuszcz” zabierze całą mąkę, wlej do kruszonki 2 łyżki lodowatej wody mineralnej, wymieszaj wszystko nożem,a potem jak najszybciej dłońmi zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią do przechowywania żywności i włóż na pół godziny do lodówki.

Wylep dno oraz boki formy do tart ciastem. Pamiętaj, aby wcześniej foremkę natłuścić masłem. Po 10 minutach wyjmij formę z piekarnika.

Na podpieczonym cieście ułóż szparagi w całości lub pokrojone na kawałki. Następnie połóż na szparagach wędzonego łososia.

Wierzch tarty polej jogurtem roztrzepanym z jajkami, koperkiem i przyprawionym pieprzem.

Obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz tartę ok. 35 minut, tj do chwili, aż wierzch się zrumieni i stężeje. Podaj na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGO :)

Może ci się również spodobać

12 komentarzy

  1. Sama muszę sobie kupić foremkę na tartę, wtedy jakoś zmobilizuje się do wykonywania jej samodzielnie w domu, mam kilka fajnych przepisów na tarty wytrawne, które chciałabym kiedyś wprowadzić na bloga, Twoja wygląda bardzo smacznie, jestem ogromną fanką łososia, dlatego chętnie bym to powtórzyła 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *