Zupa z ziemniaków z jabłkiem i porem

Jeśli lubicie zupy – kremy to dzisiaj mam dla was kolejny przepis, który niedawno wypróbowałam i postanowiłam się z wami podzielić przepisem z mojej ulubionej serii książek kucharskich “Z kuchennej półeczki”.

zupa_macierzynstworaz_przepis

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła
  • 2 pory
  • 1 duża marchew
  • 2 słodkie ziemniaki / zwykłe ziemniaki
  • 2 duże, jabłka deserowe, oczyszczone z pestek 
  • 1,2 l wody / bulion
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 225 ml soku jabłkowego
  • 225 ml słodkiej śmietany albo skondensowanego mleka
  • sól, pieprz
  • świeży szczypiorek lub kolendra do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Pokrój warzywa: por i marchew w cienkie plasterki, a jabłka i ziemniaki w drobną kostkę.

zupa_macierzynstworaz_przepis

Następnie rozpuść masło w rondlu i dodaj pokrojony por.

zupa_macierzynstworaz_przepis

Duś pod przykryciem, na średnim ogniu, około 6-8 minut.

zupa_macierzynstworaz_przepis

Od czasu do czasu pomieszaj, aby por nie przywarł do garnka. Dodaj pozostałe składniki: marchew, ziemniaki, jabłka i dolej wodę/bulion.

zupa_macierzynstworaz_przepis

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj i zmniejsz ogień. Pozostaw wszystko na średnim ogniu i gotuj ok 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Poczekaj, aż zupa trochę ostygnie i zmiksuj wszystko.

zupa_macierzynstworaz_przepis

Następnie dodaj soku jabłkowego – pozostaw na ogniu ok 5 minut – cały czas mieszając. Na koniec wlej śmietanę.

zupa_macierzynstworaz_przepis

Możesz ozdobić zupę szczypiorkiem lub kolendrą.

i GOTOWE :)

zupa_macierzynstworaz_przepis

Może ci się również spodobać

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *